Świat herbat jest bardzo różnorodny. W specjalistycznych sklepach można zakupić dziesiątki, a czasem i setki gatunków herbat, które przynależą do różnych rodzajów. Aby zorientować się w tym gąszczu, warto wiedzieć jakie są podstawowe rodzaje herbat i czym się od siebie różnią.

Wszystkie kolory tęczy.

Rodzaje herbat oznaczane są na ogół za pomocą barw, aczkolwiek przyporządkowane herbatom kolory niekoniecznie odpowiadają rzeczywistej barwie naparu czy suszu. Najbardziej znane są herbaty czarne i zielone (Herbaty w ofercie). Duże grono zwolenników posiada też herbata czerwona, czyli pu-erh, a herbata biała jest dobrze znana jako jeden z najdroższych typów herbat. Poza tymi herbatami wyróżnia się jeszcze trudno dostępne herbaty żółte i herbaty Oolong, niekiedy nazywane mianem herbat turkusowych albo błękitnych.

W zależności od sposobu obróbki uzyskiwane są herbaty, z których można przyrządzać bardzo się od siebie różniące napary.

Herbaty niefermentowane.

Najbardziej podstawowa obróbka liści zebranych z krzewu herbacianego obejmuje samo suszenie. Herbaty pozyskiwane za pomocą suszenia to herbaty zielone i białe.

Herbata zielona jest wytwarzana z dojrzałych liście krzewu herbacianego, które są następnie odpowiednio cięte i suszone, bez uprzedniego więdnięcia i fermentowania. Herbatę białą produkuje się z młodych pączków, które krzew wypuszcza na wiosnę. Na rynku dostępna jest biała herbata produkowana z samych pączków – ta jest zdecydowanie droższa – i produkowana z pączków oraz młodych listków.

Herbaty fermentowane.

Pozostałe typy herbaty bazują na fermentacji. Liście są przed suszeniem poddawane procesowi utleniania, co odbywa się na różne sposoby – proces fermentacji można zainicjować przez pozostawienie liści do zwiędnięcia lub spowodować go w inny sposób. Fermentacja może być dwojakiego rodzaju: enzymatyczna i nieenzymatyczna. Dopiero po przeprowadzeniu fermentacji, listki są suszone.

Fermentacja enzymatyczna.

Herbaty produkowane z wykorzystaniem fermentacji enzymatycznej to herbaty czarne, oolong i pu-erh. Liście herbaty czarnej są przed suszeniem poddawane całkowitemu uwiędnięciu, a jej susz daje mocny, intensywny i bardzo popularny na całym świecie napar.

Oolong i herbata pu-erh, czyli herbaty turkusowe i czerwone, sa poddawane częściowej fermentacji. W przypadku oolongów listki są pozostawione do zwiędnięcia na słońcu, a następnie są potrząsane w koszach i podprażane. W efekcie uzyskiwana jest herbata łącząca w sobie cechy herbaty zielonej i czarnej – oolongi, w zależności od stopnia fermentacji, mogą być bardzo różnorodne, a ich smak oscyluje od kwiatowo-warzywnego, po słodki, pełen nut drewnianych i orzechowych.

Pu-erh także jest fermentowany tylko częściowo, ale listki nie są podprażane, lecz po zwiędnięciu pozostawiane w ciemności. Proces dojrzewania herbaty czerwonej może trwać od kilku miesięcy do nawet kilkudziesięciu lat, a parzony z niej napój jest wyjątkowo mocny i intensywny w smaku.

Fermentacja nieenzymatyczna.

Jeżeli świeże listki zostaną poddane od razu działaniu wysokiej temperatury, wówczas enzymy rozkładają się, a proces fermentacji odbywa się przez poddawanie herbaty naprzemiennemu działaniu wilgoci i wysokiej temperatury. Uzyskana w ten sposób herbata nosi nazwę herbaty żółtej – jest to najrzadszy i najtrudniej dostępny rodzaj herbaty, pierwotnie produkowany wyłącznie dla cesarza Chin. Dzisiaj może nabyć ją każdy, aczkolwiek w Polsce dostępna jest tylko za pośrednictwem nielicznych, wyspecjalizowanych sklepów i stosunkowo droga.

Współpraca: Czas na herbatę